PROVISION OF TECHNICAL MEANS OF COOKING AND BAKING BREAD IN THE FIELD OF THE RED ARMY IN THE LATE 1930s - EARLY 1940s

Main Article Content

KRIUCHIKAU KRIUCHIKAU

Abstract

The article discusses the state of affairs to ensure the Red Army technical means cooking and baking bread in the field. Since the establishment of the Red Army's military leadership was aware of the importance of providing adequate nutrition during the fighting, as well as on maneuvers, exercises and field exercises. The troops were tested new models of field kitchens, food service property, but many samples did not reach the supply units and formations. The article describes the reasons for the situation and describes the main technical means of cooking, consisting in providing troops on the eve of the Great Patriotic War. Review the status of the security mobilization of the Red Army technical means notation and economic supply, as well as to the state of the database on the organization of repair field kitchens on the territory of Belarus on the eve of the war.

Article Details

How to Cite
KRIUCHIKAU, K. (2016). PROVISION OF TECHNICAL MEANS OF COOKING AND BAKING BREAD IN THE FIELD OF THE RED ARMY IN THE LATE 1930s - EARLY 1940s. Vestnik of Polotsk State University. Part A. Humanities, (1), 57-61. Retrieved from https://journals.psu.by/humanities/article/view/4321
Section
History
Author Biography

KRIUCHIKAU KRIUCHIKAU, Yanka Kupala State University of Grodno

канд. ист. наук, доц.

References

Докладные, протоколы, постановления и письма партийных, советских и воинских организаций по вопросам оборонной и мобилизационной работы // Национальный архив Республики Беларусь (НАРБ). – Ф. 4п. Оп. 1. Д. 2513.

Технические условия и протоколы испытаний на предметы военно-хозяйственного имущества // Российский государственный военный архив (РГВА). – Ф. 47. Оп. 7. Д. 193.

Отчет о государственных испытаниях сбрасывания продовольствия // Российский государственный военный архив (РГВА). – Ф. 37861. Оп. 1. Д.33.

Чертежи походной кухни кавалерийского образца // Российский государственный военный архив (РГВА). – Ф. 47. Оп.2. Д. 278.

Инструкции по испытанию трехкотельной кухни автоприцепки КП-3 и переписка с директором вагоностроительного завода им. Егорова по вопросу изготовления, хранения и обеспечения военных округов и воинских частей походными кухнями // Российский государственный военный архив (РГВА). – Ф. 37860. Оп. 1. Д. 301.

Постановление экономического совета при СНК СССР об организации выпуска технического оборудования // Российский государственный военный архив (РГВА). – Ф. 37860. Оп. 1. Д. 78.

Постановления Экономического Совета при СНК СССР об изготовлении походных кухонь для НКО // Российский государственный военный архив (РГВА). – Ф. 37860. Оп. 1. Д. 300.

Накануне. Западный особый военный округ (конец 1939 г. – 1941 г.). Документы и материалы / В. И. Адамушко [и др.] ; под общ. ред. В. И. Адамушко. – Минск : НАРБ, 2007. – 620 с.

Чертежи предметов, входящих в состав полевой военной хлебопекарни // Российский государственный военный архив (РГВА). – Ф. 47. Оп.7. Д. 175.

Положение об организации и деятельности Всесоюзного объединения складского и транспортно-экспедиционного дела, план проведения войсковых испытаний предметов военно-хозяйственного снабжения на маневрах // Российский государственный военный архив (РГВА). – Ф. 47. Оп. 10. Д. 96.