TO THE ISSUE OF NOMINATIONS OF FERMENTED MILK DRINKS IN RUSSIAN AND ENGLISH IN THE XVII – XXI CENTURIES
Article Sidebar
Main Article Content
Abstract
The article deals with some peculiarities of nominations of fermented milk drinks in English and Russian in the diachronic perspective. The study determines the functioning of these nominations in modern language.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
References
Неумывакин, И. П. Кисломолочные продукты / И. П. Неумывакин. – СПб. : Диля, 2015. – 386 с.
Бену, А. Символизм сказок и мифов народов мира: Человек – это миф, сказка – это ты / А. Бену. – М. : Алгоритм, 2011. – 464 с.
Похлебкин, В. В. Большая энциклопедия кулинарного искусства / В. В. Похлебкин. – М. : Центрполиграф, 2008. – 975 с.
Pokorny, Y. Indogermanisches etymologisches Wörterbuch / Y. Pokorny. – Bern; Munchen: Francke, 1959. – Vol. 1. – 1183 p.
Vernon, K. Milk and Dairy Products / K. Vernon // The Cambridge World History of Food / ed. K. Kiple, K. Ornelas. – Cambridge : Cambridge University Press, 2000. – Р. 692–702.
Большой толковый словарь русского языка [Электронный ресурс] / под ред. С.А. Кузнецова. – СПб. : Норинт, 2000. – 1536 с. – Режим доступа: https://doi.org/10.1017/CHOL9780521402149.079. – Дата доступа: 21.10.2018.
Oxford Advanced Learner’s Dictionary. 9th Edition. – Oxford : Oxford University Press, 2015. – 1780 p.
Словарь русских народных говоров / Акад. наук СССР, Ин-т рус. яз. ; сост. Ф.П. Филин. – М.; Л. : Наука, 1965–2014. – 43 вып.
Срезневский, И. И. Материалы для словаря древнерусского языка по письменным памятникам : в 3 т. / И.И. Срезневский. – СПб. : Отд-ние рус. яз. и словесности Акад. наук, 1890–1912. – 3 т.
Webster's Third New International Dictionary. – Massachusets : Merriam-Webster INC., Publishers Springfield, 1981. – 2662 p.
"Sour milk" // OED Online [Electronic resource]. – Oxford University Press. – 2013. – Mode of access: http://www.oed.com. – Date of access : 21.10.2018.
"Bonny clabber, n." // OED Online [Electronic resource]. – Oxford University Press. – 2013. – Mode of access: http://www.oed.com. – Date of access: 21.10.2018.
"Clabber, n." // OED Online [Electronic resource]. – Oxford University Press. – 2013. – Mode of access: http://www.oed.com. – Date of access: 21.10.2018.
Словник української мови: в 11 тт. / АН УРСР. Інститут мовознавства; за ред. І.К. Білодіда. – Киïв: Наукова думка, 1970 – 1980. – 8 т.
Agric, J. Identification of Dihydromaltol (2,3-Dihydro-5-hydroxy-6-methyl-4H-pyran-4-one) in Ryazhenka Kefir and Comparative Sensory Impact Assessment of Related Cycloenolones / J. Agric // Food Chemistry. – 2009. – Vol. 57, iss. 21. – P. 9902–9908.
Multitran: электронный словарь [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.multitran.ru/. – Дата доступа: 21.10.2018.
Matthew, B. The life history of Lactobacillus acidophilus as a probiotic: a tale of revisionary taxonomy, misidentification and commercial success [Electronic resource] / B. Matthew // FEMS Microbiology Letters. – 2013. – Vol. 349, Iss. 2. – P. 77–87.
Семашко, Н. А. Большая медицинская энциклопедия : в 35 т. / Н. А. Семашко (гл. ред.) [и др.]. – М. : Сов. энцикл., 1928–1936. – 2 т.
"Acidophilus, n." // OED Online [Electronic resource]. – Oxford University Press. – 2013. – Mode of access: http://www.oed.com. – Date of access: 21.10.2018.
Популярная энциклопедия: в 20 т. / С.А. Кондратов [гл. ред.]. – M. : Терра, 2008–2009. – 6 т.
Najmieh, K.B. A Taste of Persia: An Introduction to Persian Cooking / K.B. Najmieh. – New York; London: I.B. Tauris & Co Ltd, 2007. – 176 p.
Alcock, J.P. Food in the Ancient World / J.P. Alcock. – London: Greenwood Press, 2006. – 276 p.
The Sensory Evaluation of Dairy Products / S.Clark [et al.]; ed.: M. Costello, M. Drake, F. Bodyfelt. – 2nd ed. – New York: Springer, 2009. – XV, 576 p.
"Yogurt, n." // OED Online [Electronic resource]. – Oxford University Press. – 2013. – Mode of access: http://www.oed.com. – Date of access: 24.10.2018.
Бурят – Монгольская правда. 1926 год [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://vkouznetsov.livejournal.com/70648.html. – Дата доступа: 24.10.2018.
Толковый словарь русского языка / Под ред. Д. Н. Ушакова. – М. : Сов. энцикл.; Гос. изд-во иностр. и нац. слов., 1935–1940. – 4 т.
Histories, book four. Translation by George Rawlinson; available online at The Internet Classics Archive [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://classics.mit.edu/Herodotus/history.4.iv.html. – Дата доступа: 14.08.2018.
Словарь русского языка XI – XVII вв. : в 27 вып. / редкол.: С.Г. Бархударов (глав. ред.). – М. : Наука, 1975–2006. – Вып. 8.
Словарь русского языка XVIII века : в 19 вып. / Акад. наук СССР, Ин-т рус. яз.; редкол.: Ю.С. Сорокин (гл. ред.) [и др.]. – Л. : Наука, 1984–2006. – 11 вып.
"Koumiss, n." // OED Online [Electronic resource]. – Oxford University Press. – 2013. – Mode of access: http://www.oed.com. – Date of access: 14.08.2018.
Мазинг, Ю. А. В. В. Подвысоцкий. Киев и Одесса к 150- летию со дня рождения / Ю. А. Мазинг // мед. фак-т. Санкт-Петер. гос. ун-та. – 2007. – № 7. – С. 111–119.
Фасмер, М. Этимологический словарь русского языка : в 4 т. / М. Фасмер ; пер. с нем. и доп. О. Н. Трубачева. – 2-е изд., стер. – М. : Прогресс, 1986–1987. – 4 т.
Черных, П. Я. Историко-этимологический словарь русского языка : в 2 т. / П. Я. Черных. – М. : Русский язык- Медиа, 2004. – Т. I. – 623с.
"buttermilk, n." // OED Online [Electronic resource]. – Oxford University Press. – 2013. – Mode of access: http://www.oed.com. – Date of access : 28.10.2018.
ABBYY Lingvo x5: электронный словарь [Electronic resource]. – Режим доступа: http://www.lingvo.ru/. – Дата доступа: 25.10.2018.
" kefir, n." // OED Online [Electronic resource]. – Oxford University Press. – 2013. – Mode of access: http://www.oed.com. – Date of access: 07.11.2018.
Peptidomic analysis reveals proteolytic activity of kefir microorganisms on bovine milk proteins/ D. Dallas [et al.]; ed.: M. Costello, M. Drake, F. Bodyfelt / Food Chemistry. – 2016. – Vol. 197. – P. 273-284.
Varga, L. Short communication: Viability of culture organisms in honey-enriched acidophilus-bifidus-thermophilus (ABT)-type fermented camel milk / Journal of Dairy Science. – 2014. – Vol. 97, iss. 11. – P. 6814 – 6818.