COMPETITIVENESS FROM THE PERSPECTIVE OF SYNERGETIC UNITY

Main Article Content

N. CHETYRBOCK

Abstract

The article deals with the issues of synergetic unity of the concepts of competitiveness of various levels: the competitiveness of goods, enterprises and the country's economy as a whole. The pyramid of competitiveness is analyzed, the main approaches of scientists to the definition of categories of competitiveness are considered. The author's approach to interpreting the structure of the pyramid of competitiveness from the standpoint of its synergy based on certain postulates and principles, the first of which determine the synergistic structure of competitiveness, and the second the relationship of its components, which ultimately allowed the author to present a synergistic pyramid of competitiveness. Also, the article explores the institutional conditions for the formation of macroeconomic competitiveness.

Article Details

How to Cite
CHETYRBOCK, N. (2023). COMPETITIVENESS FROM THE PERSPECTIVE OF SYNERGETIC UNITY. Vestnik of Polotsk State University. Part D. Economic and Legal Sciences, (1), 88-93. https://doi.org/10.52928/2070-1632-2023-63-1-88-93
Section
Экономические науки
Author Biography

N. CHETYRBOCK, Brest Regional Institute for the Development of Education

канд. экон. наук, доц.

References

Мокроносов А.Г., Маврина И.Н. Конкуренция и конкурентоспособность: учеб. пособие. – Екатеринбург: Изд. УрФУ, 2014. – 194 с.

Дюков И.И. Управление конкурентоспособностью компании: учеб. пособие.– СПб: СПб ГУ ИТМО, 2011. – 100 с.

Макарова Л.В., Тарасов Р.В. Конкурентоспособность и качество: учеб. пособие. – Пенза: ПГУАС, 2016. – 152 с.

Марков А.В. Квантификация конкурентоспособности. Беларусь. // Иппокрена. – 2019. – № 1. – С. 53–77.

Инновационный менеджмент: теория и практика: / А.В. Марков и др.; под науч. ред. А.В. Маркова. – Минск: «Колорград», 2015. – 513 с.

Малік М.Й., Нужна О.А. Конкурентоспроможність аграрних підприємств: методологія і механізми. – К: Інститут аграрної економіки, 2007. – 270 с.

Марков А.В. Государственная инновационная политика: теоретические основы и механизм реализации. – Минск: Право и экономика, 2005. – 370 с.

Четирбок Н.П. Категорія «конкуренція» та конгруентність її понять // Наука та наукознавство. – 2021. – № 2. – С. 42–54.

Марков А.В., Четырбок Н.П. Формирование институциональных условий роста конкурентоспособности малого бизнеса в Беларуси // Институциональные механизмы развития малого и среднего бизнеса: материалы VIII междунар. науч.-практ. конф., Минск, 28 янв. 2021 г. / Ин-т парламентаризма и предпринимательства; редкол.: А.В. Горелик. – Минск: Иппокрена, 2020. – С. 11–20.

Портер М. Международная конкуренция: Конкурентные преимущества стран; пер. с англ., под ред. В.Д. Щетинина. – М.: Международные отношения, 1993. – 896 с.

Кейнс Д.М. Общая теория занятости, процента и денег. – М.: Изд. Юрайт, 2020. – 342 с.

The MIT dictionary of modern economics. 4-th ed. – 1994. – P. 209.

Марков А.В. Финансирование инновационной деятельности: учебное пособие. – Минск: Иппокрена, 2019. – 51 с. 14. Марков А.В., Четырбок Н.П. Эволюционная триада экономического развития. – Минск: Колорград, 2022. – 205 с.