RESERVES AND DEVELOPMENT PROSPECTS OF ORGANIZATIONS OF THE MEAT AND DAIRY INDUSTRY OF THE VITEBSK REGION OF BELARUS

Main Article Content

S. NIKIFOROV
K. PAVLOV

Abstract

The country's meat and dairy industry has great production and innovation potential. At the same time, some organizations in the industry require rapid modernization and technical re-equipment of production processes. The work discusses measures, the implementation of which will make it possible to use the reserves available at enterprises and significantly update equipment, thereby helping to increase the economic efficiency of the functioning of organizations in the meat and dairy industry - an industry that is of great importance for the successful development of the entire Belarusian economy and is one of the sectors of specialization of the economy of the Vitebsk region.


One of the possible directions of economic efficiency growth is the implementation of the meat and dairy cluster model. The purpose of creating a cluster is to centralize funds for the formation of production and market infrastructure, which will ensure the advanced development of the industry based on the implementation of a synergistic effect resulting from the combined action of economic mechanisms. In the future, different types of infrastructure, in turn, will have a positive impact on the development of the cluster itself.


Almost all enterprises of the meat and dairy industry of the Vitebsk region have been modernized with the installation of automated lines, the range of aged cheeses with long shelf lives and cheeses with propionic acid bacteria has been expanded. This made it possible to significantly increase the utilization of milk processing capacities.

Article Details

How to Cite
NIKIFOROV, S., & PAVLOV, K. (2024). RESERVES AND DEVELOPMENT PROSPECTS OF ORGANIZATIONS OF THE MEAT AND DAIRY INDUSTRY OF THE VITEBSK REGION OF BELARUS. Vestnik of Polotsk State University. Part D. Economic and Legal Sciences, (2), 26-32. https://doi.org/10.52928/2070-1632-2024-67-2-26-32
Section
Экономические науки
Author Biography

K. PAVLOV, Euphrosyne Polotskaya State University of Polotsk

д-р экон. наук, проф.

References

Национальная стратегия устойчивого социально-экономического развития Республики Беларусь на период до 2030 года // Эконом. бюлл. Науч.-исслед. эконом. ин-та Мин-ва экономики Респ. Беларусь. – 2015. – № 4. – С. 6–99.

Андреев А.В. Формирование регионального рынка переработки молока: конкурентный аспект // Региональная экономика: теория и практика. – 2021. – Т. 19, № 7(490). – С. 1277–1302.

Проблемы и тенденции развития экономики молочного скотоводства на муниципальном уровне / Д.В. Кондратьев, А.К. Осипов, Е.А. Гайнутдинова, Е.В. Захарова // Региональная экономика: теория и практика. – 2023. – Т. 21, № 6(513). – С. 1070–1104.

Экономические и финансовые аспекты реализации инновационных процессов в животноводстве Оренбургской области / Д.А. Карагодин, Г.С. Клычова, Г.Я. Остаев, А.Р. Закирова, М.И. Цыгулева // Вестн. Казан. гос. аграр. ун-та. – 2023. – Т. 18, № 2(70). – С. 142–149.

Сельское хозяйство Республики Беларусь: стат. буклет / И.В. Медведева и др. – Минск: Белстат, 2022. – 36 с.

Лепеш Г.В. Анализ состояния промышленного комплекса Республики Беларусь с точки зрения перспектив цифровизации производства, услуг и бизнес-моделей // Технико-технологические проблемы сервиса. – 2021. – № 4(58). – С. 3–11.

Павлов К. Проблемы повышения эффективности инновационной направленности развития экономики // Общество и экономика. – 2019. – № 6. – С. 5–21.

Экономика на постсоветском пространстве в условиях новых патологических вызовов и процессов цифровизации / под науч. ред. К.В. Павлова. – Ижевск: Шелест, 2021. – 644 с.

Современная политэкономия: учебное пособие / В.Г. Гусаков, С.Ю. Солодовников, В.В. Богатырева и др.; под ред. В.Г. Гусакова. – Минск: РИВ, 2022. – 464 с.

Павлов К. Инвестиции инновационного типа // Экономист. – 2014. – № 12. – С. 34–38.

Цифровая трансформация аграрного сектора Беларуси / Н.В. Радченко, Е.В. Соколовская, С.В. Радченко // Аграрная экономика. – 2021. – № 4. – С. 50–59.