NAMES OF FLOUR AND CEREAL PRODUCTS IN SET UNITS OF LANGUAGES: LINGUOCULTURAL ASPECT

Main Article Content

А. SADOUSKAYA
M. YAKALTSEVICH

Abstract

The component composition of phraseological units and proverbs includes lexical units denoting the names of food products, among which one can emerge those related to flour, flour products and cereals. The article deals with set units of a language containing the above-mentioned components. The features of their structures, semantic transformations and cultural orientation are considered in this article. The composition of many phraseological units and proverbs includes the lexical unit bread, which contains a number of meanings: from the main food product to reflecting various aspects of human life. Other names of flour products are less commonly used: a pie, a loaf, a kalach, a pancake, a flat cake, gingerbread. The lexical units, having in their structure an element directly related to cereals (manna, grain, cereals, wheat) are researched in this article. The set linguistic units being analyzed have their own national features. They are a reflection of the Belarusian people mentality, their ethnocultural characteristics, and the universal foundations of human life.

Article Details

How to Cite
SADOUSKAYA А., & YAKALTSEVICH, M. (2021). NAMES OF FLOUR AND CEREAL PRODUCTS IN SET UNITS OF LANGUAGES: LINGUOCULTURAL ASPECT. Vestnik of Polotsk State University. Part A. Humanities, (10), 79-84. Retrieved from https://journals.psu.by/humanities/article/view/1080
Author Biographies

А. SADOUSKAYA, Yanka Kupala State University of Grodno

канд. філал. навук, дац.

M. YAKALTSEVICH, Yanka Kupala State University of Grodno

канд. філал. навук, дац.

References

Лепешаў, І.Я. Тлумачальны слоўнік прыказак / І.Я. Лепешаў, М.А. Якалцэвіч. – Гродна : ГрДУ, 2011. – 695 с.

Лепешаў, І.Я. Слоўнік фразеалагізмаў : у 2 т. / І.Я. Лепешаў. – Мінск : БелЭН імя П.Броўкі, 2008. – Т. 1 : А–Л. – 672 с.

Лепешаў, І.Я. Слоўнік фразеалагізмаў : у 2 т. / І.Я. Лепешаў. – Мінск : БелЭН імя П. Броўкі, 2008. – Т. 2 : М–Я. – 704 с.

Волошин, Ю.К. Актуализация концепта «хлеб» / Ю.К. Волошин // Вестн. Самар. ун-та. История, педагогика, филология. – 2017. – Т. 23, № 11. – С.75–80.

Беларуская міфалогія : Энцыклапед. слоўнік / С. Санько [i інш.] – Мінск : Беларусь, 2004. – 570 с.

Тлумачальны слоўнік беларускай мовы : у 5 т. – Мінск : Гал. рэд. Беларус. Сав. Энцыклапедыі, 1984. – Т. 5 / Рэд. тома М.Р. Суднік. – Кн. 2 : У–Я. – 608 с.

Тлумачальны слоўнік беларускай мовы : у 5 т.– Мінск : Гал. рэд. Беларус. Сав. Энцыклапедыі, 1978. – Т. 2 : Г–К / Рэд. тома А.Я. Баханькоў. – 768 с.

Лепешаў, І.Я. Этымалагічны слоўнік прыказак / І.Я. Лепешаў. – Мінск : Выш. шк., 2014. – 141 с.

Лепешаў, І.Я. Этымалагічны слоўнік фразеалагізмаў / І.Я. Лепешаў. – Мінск : БелЭн, 2004. – 448 с.

Тлумачальны слоўнік беларускай мовы: у 5 т. – Мінск : Гал. рэд. Беларус. Сав. Энцыклапедыі, 1977. – Т. 1 : А–В / Рэд. тома К.К. Атраховіч. – 608 с.